چطور زمینه را برای ترویج مطالبات آماده کنیم؟
فرض کنید که میخواهید یک کمپین کوچک محلی راه بیاندازید و ترویج کنید تا مسئولان محلی و شهری به یک نیاز یا مطالبه خاص زنان توجه کنند و آن را درطراحی، بودجهبندی، پیادهسازی و مدیریت برنامهها و کارهای مرتبط با فضای زندگی عمومی در نظر بگیرند. به زبان سادهتر میخواهید ترویجگری کنید؛ ترویج نگاه جنسیتی داشتن در برنامهریزی و مدیریت شهر و محلهتان: این که سیاستگذاران (اعم از اعضای شورای شهر، مدیران شهرداری و نهادهای تابعه مانند سازمان زیباسازی، نیروی انتظامی، اداره بهداشت، گردشگری و هر سازمان مرتبط دیگری) متوجه شوند که اصلا زنان هم مطالباتی خاص خود برای فضای زندگیشان دارند و این مطالبات را هنگام تصمیمگیری لحاظ کنند. خب حالا چطور برای کار ترویجگریتان باید زمینهسازی کنید؟ از کجا باید شروع کرد؟
⬇
اول از هر چیز، موضوع یا مسألهای را که میخواهید مطرح کنید تجزیه و تحلیل کنید. موضوع را به مولفههای کوچکتر تقسیم کنید و با تفحص درباره تاثیرگذاری موضوع بر افرادی که با آنها کار میکنید، راهبردیترین موضوع را انتخاب کنید. ببینید که این افراد خواهان چه تغییراتی هستند و به چه تغییراتی نیاز دارند.
⬇
به روشنی توضیح دهید که خواستار دگرگونی در چه چیز هستید. شما و دیگران چه راهحلهایی را پیشنهاد میکنید؟
⬇
فرآیندهای سیاستگذاری را درک کنید. موضوعات مختلف چگونه به دستورکار سیاستگذاری راه مییابند. در چه مراحلی میتوان از مداخله موثر استفاده کرد؟
⬇
فضای تصمیمگیری را بررسی کنید. چه نهادهایی میتوانند درباره موضوع تصمیمگیری کنند؟ چه کسی و چه وقت تصمیم میگیرد؟ «اهداف» اصلی و فرعی برای ترویجگری و تاثیرگذاری بر سیاست را بشناسید – یعنی کسانی که قدرت تصمیمگیری دارند و کسانی که میتوانند بر این تصمیمگیرندهها اعمال نفوذ کنند.
⬇
موقعیتها و فرصتهای موجود را بسنجید و ببینید که آیا برای اعمال نفوذ موقعیتی وجود دارد؟
⬇
دوستان و متحدان احتمالی شما در این کار چه کسانی هستند؟ متحدان خود را اولویتبندی کنید و کار شبکهای را آغاز کنید.
⬇
مخالفان احتمالی شما چه کسانی هستند؟ چه دلایلی دارند، چگونه میتوان با این استدلالها برخورد کرد؟
⬇
برای به عهده گرفتن ترویجگری ظرفیت گروهی و سازمانی خود را همراه با ظرفیت و امکانات متحدان بسنجید و بررسی کنید. چه کسی قرار است چه کاری را به عهده گیرد؟ منابع انسانی و مالی چه زمانی مورد نیازاند؟ برای برطرف کردن ضعفها با مشکلگشایی گروهی راهحل پیدا کنید.
⬇
با استفاده از ابزار ترویجگری – که عبارتند از جلسات مذاکره و لابیگری، سمینارها وهمایشها، جلسات توجیهی سیاستها، مستندسازی تحقیقات، دیدارهای تجربی، پوشش رسانهای و غیره – راهکاری برای تاثیرگذاری بر اهداف فرعی و اصلی به وجود آورید.
⬇
برآوردی از هزینههای لازم به دست آورید و بودجهای فراهم کنید.
⬇
تمام فعالیتهای جزئی و مسئولیتهای فردی را برنامهریزی کنید و انجام دهید.
⬇
هر چند وقت یکبار دگرگونیهایی را که در شرایط محلی فعالیت شما ایجاد شده بررسی کنید، موفقیتها و شکستهای اقدامات خاصی را که داشتهاید و راهبرد کلی ترویجگری خود را بسنجید و اگر ضروری است آنها را تعدیل بدهید.
⬇
و به این فکر کنید که… راهکار ترویجگری شما کی به پایان میرسد؟ اگر موفق شوید که سیاستی را تغییر دهید چه اتفاقی میافتد؟ آیا در شکل دادن به سیاستها و اجرای آنها با دولت همکاری خواهید کرد و یا کنار میروید تا از بدنه دولتی دور بمانید؟ اگر در زمینهای از کار دست بکشید، تصمیمتان چه تاثیری بر عملکرد همکاران شما در سازمانهای دیگر خواهد گذاشت؟