طراحی یک برنامه ساده برای شناسایی مطالبات زنان محله
چطور میتوانیم یک برنامه کوچک، ساده اما مهم برای شنیدن صدای زنان محلهمان و شناسایی مطالباتشان طراحی کنیم؟
منظور از شنیده شدن صدای زنان، شناخت نیازها و مشکلات، دغدغهها و آرزوهای آنها از زبان خودشان است؛ شناختی که بدون واسطه حاصل میشود. شما به عنوان یک تسهیلگر اجتماعی، فعال حقوق و مسایل زنان و یا نماینده سازمان مردمنهاد میتوانید نقش تعیین کنندهای در ایجاد فرصتهایی داشته باشید که زنان در آن امکان حضور و مشارکت پیدا کنند و در مورد خودشان، خانوادهشان، نیازها و مشکلاتشان و مطالبات و انتظاراتشان حرف بزنند. ایجاد چنین فرصتهایی مستلزم ایجاد اعتماد است. زنان هم مثل هر گروه مخاطب دیگری در یک باهمستان یا جامعه محلی در صورتی با شما ارتباط برقرار میکنند که به شما اعتماد داشته باشند. اولین شرط اعتمادسازی، صداقت است. در ارتباط با زنان، و هریک از اعضای باهمستان، صادق باشید. خودتان و واقعیتهای کارتان را معرفی کنید و به سوالاتی که از شما میپرسند جواب قانع کننده بدهید.
زمان پیش از برگزاری انتخابات شوراها، فرصت مناسبی برای طراحی یک پروژه کوچک و ساده محلی است تا توجه عموم مردم، مسوولان و البته نامزدهای انتخاباتی را به دغدغههای زنان درباره فضای زندگی روزمره جلب کرد. مهم نیست نامزدهای انتخاباتی زن هستند یا مرد؛ مهم این است که متوجه شوند در برنامهریزی و مدیریت شهری باید به مسایل و نیازهای خاص جنسیتی توجه داشته باشند و یاد بگیرند تا نظرات گروههای مختلف را بشنوند.
فارغ از اینکه چه کسانی برای ورود به شورا یا ادارات محلی کاندید شدهاند، شما میتوانید زنان محله، شهر و باهمستان را به شرکت در انتخابات تشویق و ترغیب کنید. مشارکت تنها به رای دادن نیست، بلکه به ابراز خواستهها و تلاش برای وارد کردن مسایل و مشکلات خاص محلی در گفتمان انتخاباتی هم هست.
شما هم میتوانید به زنان باهمستان کمک کنید تا انتظاراتشان را با نامزدهای انتخاباتی مطرح کنند و هم به نامزدهای انتخاباتی کمک کنید تا صدای مردم را بشنوند و بعد از اینکه انتخاب شدند نسبت به قولهایی که میدهند متعهد بمانند. برای رسیدن به این هدف احتیاج به یک برنامه منسجم دارید تا بتوانید با توجه به شناخت از باهمستان مشارکت زنان در فرایند انتخابات را تسهیل کنید.
مشکلات و نیازهای زنان محله ما چیست؟
شناسایی نیازها و مشکلات به شما کمک میکند ارتباط بهتری با اهالی ایجاد کنید، درک بهتری از وضعیت باهمستان داشته باشید و اولویتهای محلی را در انتخابات در نظر بگیرید.
در بخش های مختلف محل با زنان صحبت کنید و از آنها در مورد رویاها و آرزوهایشان بپرسید تا هم با مهمترین مشکلات و نیازهایشان آشنا شوید و هم ظرفیتهای بالقوه و منابع محل را بهتر بشناسید.
برگزاری جلسات گروهی، مصاحبه و کشیدن نقشهرویاها روشهای مناسبی برای شنیدن صدای زنان و کشف نیازهای آنهاست. شروع کار را از طریق بروشور، پوستر یا شبکه های اجتماعی به اطلاع زنان محل برسانید و مطمئن شوید که همه آنها صدای شما را شنیدهاند و میتوانند در پروژه شما مشارکت کنند.
شهروندان چقدر در مورد اهمیت مشارکت در انتخابات اطلاع دارند؟
در جلساتی که با افراد و گروههای محلی دارید مراحل مختلف انتخابات را توضیح دهید و اطلاعاتی در مورد نامزدهای انتخاباتی و نقشی که در حل مشکلات محل میتوانند داشته باشند ارایه کنید. علاوه بر برگزاری جلسه، برگزاری کمپین، انتشار خبرنامههای محلی، توزیع پوستر و بروشور و گفتگوهای چهره به چهره هم روشهای مناسبی برای اطلاع رسانی در مورد اهمیت انتخابات هستند.
برای اهالی محل توضیح دهید که انتخابات شوراها چطور فرصتی برای ایجاد تغییر در محل زندگیشان ایجاد میکند.
نمایندگان و نامزدهای انتخاباتی را به اهالی محل معرفی کنید و از تسهیلگران محلی بخواهید نتایج جلسات را با آنها در میان بگذارند. این گزارش میتواند شامل این بخش ها باشد:
- نیازها، مشکلات و آرزوهای زنان محل چیست؟
- برای حل مشکلات چه کارهایی باید انجام بشود و چه محدودیتهایی وجود دارد؟
- مسوولان و نامزدهای انتخاباتی چه کسانی هستند و چه قولی برای همکاری دادهاند؟
کسی را از قلم نیندازیم!
در این گفتگوها و جلسات از مشارکتکنندگان بخواهید تا برای معرفی وضعیت محل، نمایندگانی انتخاب کنند. نمایندگان یا تسهیلگران محلی باید مورد تایید و قابل اعتماد اهالی باشند و از همه اعضای باهمستان نمایندگی کنند.
برای پاسخ به مطالبات و حل مشکلات زنان، از مشارکت سایر گروههای محلی هم بهره بگیرید.
چه کسانی برای محل تصمیمگیری میکنند؟
فهرستی از سازمانهایی که در محله شما فعالیت دارند تهیه کنید و از آنها بخواهید درباره برنامههای آینده، منابع و امکانات موجود و مشکلات و نیازهایشان صحبت کنند و برای ادامه همکاری، نمایندگانی به شما معرفی کنند.
همچنین فهرستی از نامزدهای انتخاباتی تهیه کنید و از آنها بخواهید برنامهشان را اعلام کنند.
قبل از انتخابات با همراهی تسهیلگران محلی، نیازها و مشکلاتی را که زنان مطرح کردند را با مسوولان و نامزدهای انتخاباتی مطرح کنید و در این جلسات در مورد نحوه حل مشکلات گفتگو کنید.
در این جلسات گزارشی از مشکلات و نیازهای محل و برنامههای آینده به آنها بدهید.
برنامه ما برای پاسخ به مطالبات و خواستههای زنان چیست؟
با حضور و مشارکت نمایندگانی که انتخاب کردید (از بین اعضای باهمستان و سازمانهای محلی)، برنامهای برای حل مشکلات و نیازها و پاسخ به مطالبات تهیه کنید. در این برنامهریزی، اهداف مشخصی تعیین کنید و سعی کنید از منابع و ظرفیتهای موجود برای رفع نیازها و مشکلات و تحقق اهداف بهره بگیرید.
از شهروندان و مسوولان بخواهید نقش و جایگاه یکدیگر را در مدیریت محلی تعیین کنند و روشهای پاسخگویی به یکدیگر را مشخص کنند.
نامزدهای انتخاباتی را به این جلسات دعوت کنید تا با مطالبات و خواستههای زنان آشنا شوند و از آنها بپرسید چه برنامهای برای پاسخ به آن دارند.
برای پاسخ به مطالبات چه چیزهایی لازم داریم؟
در این مرحله که شناخت کافی از شهروندان و نمایندگان پیدا کردهاید، شرایطی را فراهم کنید تا آنها هم ظرفیتهای موجود در باهمستان را بشناسند و یاد بگیرند که با روشهای مشارکتی و با رعای حساسیت جنسیتی شعارها و برنامههای خود را مطرح کنند و به کار گیرند.
چطور وارد عمل بشویم؟
شرایط زیستی شهروندان یکباره تغییر نمیکند. اما ایجاد چندین تغییر کوچک در بخشهای مختلف باهمستان، منجر به تغییرات کلی میشود.
طراحی و اجرای پروژههای کوچک توسط اعضای باهمستان این تغییرات کوچک را ایجاد میکند. اقداماتی مانند: برگزاری کمپینهای اجتماعی برای پیگیری و دریافت مطالبات شهروندان، تشکیل گروههای محلی متمرکز، پاکسازی محل دپوی زباله، پیگیری ساخت یک ورزشگاه در محل، درخواست برای نصب چراغ راهنما در یک چهارراه و …
چقدر در کارمان موفق بودیم؟
در پایان هر مرحله از خودمان و سایر مشارکت کنندگان بپرسیم: چقدر توانستیم به هدفی که در ابتدای این مرحله تعیین کردیم برسیم؟ کدام یک از فعالیتهایمان را تکرار کنیم؟ کجا اشتباه کردیم؟ چه اقداماتی را باید اصلاح کنیم و از همه مهمتر اینکه از این مرحله چه درسی آموختیم؟